ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Η σαυγηνευτική Ήπειρος

2016-02-22

Η άνοιξη είναι προ των πυλών και τι καλύτερο από ένα ταξίδι στα γραφικά Γιάννενα, που ίδρυσε τον 6ο μ.Χ ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Φθάνοντας κανείς άνετα μέσω της Εγνατίας Οδού ή αεροπορικώς αντικρίζει μία πόλη να φωλιάζει γύρω από τη γαλάζια λίμνη Παμβώτιδα.

Η λίμνη είναι μια από τις αρχαιότερες παγκοσμίως και η δεύτερη αρχαιότερη, μετά τη λίμνη της Αχρίδας, σε όλη την Ευρώπη. Συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ 2000,λόγω των σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ραντεβού των Γιαννωτών και των τουριστών, καθώς γύρω από αυτήν βρίσκονται πολλά καφέ για να απολαύσουν τις τοπικές λιχουδιές και τον καφέ τους. Τώρα την άνοιξη θα παρατηρήσετε αν είστε τυχεροί και αγώνες κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ μέσα στη λίμνη! Ακόμα, ο γαλάζιος αυτός παράδεισος ενδείκνυται για jogging αλλά και ποδηλασία...Η  αδρεναλίνη λοιπόν ανεβαίνει στα ύψη!

Στη περιήγηση μας στην πόλη ο χρόνος σταματά στο Κάστρο των Ιωαννίνων που στολίζει τη λίμνη, με την κεντρική του πύλη να βρίσκεται στο τέλος της Οδού Αβέρωφ. Το εντυπωσιακό Βενετσιάνικο ρολόι βρίσκεται στην όψη της, με το οικόσημο βέβαια του Αλή Πασά να μας ταξιδεύει στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μπαίνοντας κανείς στην ζωντανή καστροπολιτεία με τα στενά, λιθόστρωτα καλντερίμια της και τα γραφικά της σπίτια, έχει δύο επιλογές...είτε να επισκεφθεί την ακρόπολη στον Επάνω Γουλά, είτε αυτή του Ιτς Καλέ.

Στην ακρόπολη στον Επάνω Γουλά δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν Πασά που χτίστηκε το 1618 από τον ομώνυμο Πασά σε ανάμνηση της συντριβής της επανάστασης του Διονυσίου Φιλόσοφου (1611). Σήμερα το τζαμί στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο με συλλογές της χριστιανικής, μουσουλμανικής και εβραϊκής κοινότητας. Μην ξεχνάμε ότι τα Γιάννενα είναι μία πολυπολιτισμική πόλη, ένα κέντρο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό πολλούς αιώνες τώρα...Στον αύλιο χώρο του μουσείου αντικρίζει κανείς τον τουρμπέ, δηλαδή το μαυσωλείο του Πασά, τον μεντερσέ (μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο) και την εστία (μαγειρειό). Εξωτερικά αυτού του μουσουλμανικού θρησκευτικού κέντρου υπάρχουν μία βιβλιοθήκη και ένα χαμάμ της οθωμανικής περιόδου, καθώς και το εντυπωσιακό Σουφαρί Σεράι (σχολή ιππικού του Αλή Πασά, νυν Γενικό Αρχείο του Κράτους, Ν. Ιωαννίνων).

Κατηφορίζοντας λίγα μέτρα μακριά φτάνουμε στην νοτιοδυτική ακρόπολη του Ιτς Καλέ όπου βρίσκονταν τα ερείπια των ανακτόρων του Αλή Πασά. Περνώντας την εντυπωσιακή πύλη με την μεγάλη σιδερένια πόρτα, ανοίγεται ένας απέραντος χώρος που φυλάσσει ότι έχει απομείνει από την έδρα του Πασά. Ευθεία, προβάλλει το Φετιχιέ τζαμί, με τον τάφο δίπλα του Αλή και της γυναίκας του Εμινέ. Στα δεξιά το Βυζαντινό Μουσείο, στη θέση του Σεράι του Πασά, ενώ πιο κάτω βρίσκεται το «Θησαυροφυλάκιο», όπου στο εσωτερικό του φιλοξενεί έκθεση αργυροχοΐας. Αν θέλετε να πιείτε τον καφέ σας, ξεκουραστείτε στο ιδιαίτερο καφέ που στεγάζεται στο κτίριο των οθωμανικών μαγειρειών με θέα τη λίμνη!

Έπειτα από τη βόλτα σας στην καστροπολιτεία ετοιμαστείτε να κατεβείτε στην πόλη για να δοκιμάσετε σε μία από τις ταβέρνες της νόστιμες σπεσιαλιτέ, όπως είναι οι ηπειρώτικες πίτες, το γαλοτύρι, το ζουμερό κοντοσούβλι, και φυσικά τα βατραχοπόδαρα. Θα δείτε ακόμα πως οι δρόμοι των Ιωαννίνων είναι γεμάτοι από μικρά μαγαζάκια με χειροποίητα κομψοτεχνήματα αργυροχοΐας και ξυλογλυπτικής που θα σας βάλουν σε πειρασμό! Οι Γιαννιώτες ήδη από τον 17ο αιώνα είναι φημισμένοι δεξιοτέχνες στην επεξεργασία του άργυρου και έμποροι, τόσο σε χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, όσο και της Ευρώπης.  

Όσο για τη νυχτερινή ζωή, τα Γιάννενα πάλλονται στους ρυθμούς της μεγάλης φοιτητικής κοινότητας, με τα πολλά μπαρ, clubs, ρεμπετάδικα και μπουζούκια ...για όλα τα γούστα..., που ανανέωσαν τους πεζόδρομους της.

Μην ξεχάσετε όμως να επισκεφθείτε και το Νησί της λίμνης, που συνδέθηκε με τον πνιγμό της Κυρά-Φροσύνης από τον Αλή Πασά. Επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια και φθάστε στο Νησί, το οποίο κατοικείται από λίγους κατοίκους που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Γευτείτε νόστιμες φρέσκιες καραβίδες, χέλια και φυσικά αγοράστε το κλωστάρι, τον ντόπιο μπακλαβά. Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί θα βρείτε επτά βυζαντινές μονές, με την πιο φημισμένη αυτή των Φιλανθρωπηνών. Το σύμβολο όμως του νησιού είναι το σπίτι του Αλή Πασά, νυν μουσείο, όπου θανατώθηκε ο ίδιος και η γυναίκα του Βασιλική.

Στον δρόμο για την επιστροφή σταματήστε στον λόφο Γκόριτσα στο Πέραμα, 3 χλμ. μακριά από την πόλη, όπου η Φύση μεγαλούργησε και έφτιαξε ένα σπήλαιο με θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο χρονολογείται κατά την προϊστορική εποχή και είναι ηλικίας περίπου 1.500.000 ετών. Ακόμα, με βάση τα πολυτραγουδισμένα Γιάννενα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με το λαμπρό αρχαίο θέατρο και το ιερό του Δία, το μουσείο του Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα, καθώς και το σύμπλεγμα των πέτρινων χωριών, τα Ζαγοροχώρια, στην καταπράσινη Πίνδο.

Ετοιμαστείτε για ανοιξιάτικες αποδράσεις στην ξακουστή Ήπειρο με τους ανοιχτούς, φιλόξενους ανθρώπους και τις μοναδικές γεύσεις της που θα σας ταξιδέψουν στην ελληνική παράδοση!Καλό ταξίδι!