ΡΑΨΑΝΗ:Για κρασί στη σκιά του μυθικού Ολύμπου

2016-01-04

Τί κοινό έχουν η οινοποιεία Τσάνταλη, ο πεζογράφος Μ. Καραγάτσης και το μυθικό βουνό, ο Όλυμπος; Μα φυσικά το όμορφο χωριό της Ραψάνης στο Νομό Λάρισας!

Στα 35΄ λεπτά μόλις μακριά από τη θεσσαλική βασίλισσα, Λάρισα, στους πρόποδες του Ολύμπου, δεσπόζει η μαγευτική Ραψάνη με τα παραδοσιακά της σπίτια, τα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τους βυζαντινούς ναούς και τους περίφημους αμπελώνες της.

Η Ραψάνη αποτελεί ένα παράθυρο στο Αιγαίο για όποιον την επισκέπτεται, μιας και η απαράμιλλη θέα προς το απέραντο γαλάζιο σε συνδυασμό με την μαγευτική ατμόσφαιρα του Ολύμπου γαληνεύει τη ψυχή κάθε ταξιδιώτη.

Δίχως αμφιβολία η πλούσια ιστορία της που ξεκινάει από τα Βυζαντινά ως τα Νεότερα χρόνια και μαρτυρείται στα μνημεία της, δικαιολογεί τη φήμη της στον ελληνικό χώρο.

Η Ραψάνη βρέθηκε στο ζενίθ της κατά τη διάρκεια του 18ου-19ου αιώνα, όπου αποτέλεσε αξιοσημείωτο εμπορικό κέντρο παραγωγής και εξαγωγής μεταξιού και κυρίως κόκκινου νήματος σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πλούτος της περιοχής ενισχύθηκε και από την ενασχόληση των κατοίκων με την σηροτροφία και κυρίως την αμπελουργία, που αποτέλεσε έπειτα και την κυριότερη οικονομική-εμπορική δραστηριότητα τους.

Ο 'κάλλιστος' ερυθρός Ραψανιώτικος οίνος γνωστός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και η μακρόχρονη παράδοση των Ραψανιωτών με την αμπελουργία, έκανε τον Ευάγγελο Τσάνταλη, τον δημιουργό της μεγαλύτερης οινοποιητικής ελληνικής αυτοκρατορίας με παραγωγή πλέον τα 12.500.000 λίτρα οίνου, να επιλέξει την Ραψάνη το 1991 ως ένα από τους τόπους ίδρυσης των οινοποιείων του. Έτσι, αναβιώνει τους ξεχωριστούς αμπελώνες του χωριού και καλλιεργεί τον ερυθρό οίνο της Ραψάνης που προέρχεται από τις ποικιλίες Κρασάτο, Σταυρωτό και Ξινόμαυρο.

Ίσως τελικά ο εξαίρετος αυτός οίνος αλλά και οι μύθοι των 12 Ολύμπιων θεών ενέπνευσαν και το διάσημο έλληνα πεζογράφο Μ. Καραγάτση στη συγγραφή των έργων του. Το πραγματικό του όνομα βέβαια ήταν Δημήτρης Ροδόπουλος, ενώ το Καραγάτσης είναι εμπνευσμένο από το δέντρο καραγάτσι ή αλλιώς φτελιά, κάτω από το οποίο συνήθιζε να διαβάζει τα καλοκαίρια στο εξοχικό του στη Ραψάνη.

Μία λοιπόν επίσκεψη στο χωριό θα ευφραίνει όχι μόνο τη καρδιά αλλά και το μυαλό του κάθε ταξιδιώτη! Στο τοπικό μουσείο αμπέλου και οίνου ο ταξιδιώτης μέσα από τη συλλογή εκθεμάτων θα μάθει για την ιστορία του κρασιού και έπειτα θα έχει τη δυνατότητα για οινογνωσία στο οινοποιείο Τσάνταλη. Όμως δεν θα είναι μια συνηθισμένη τυπική επίσκεψη... Η εταιρεία Τσάνταλη παρέχει τη δυνατότητα οινοποιητικής περιήγησης στους αμπελώνες της με τζιπ 4χ4. Το οινοποιητικό σαφάρι λοιπόν μας περιμένει για να μυηθούμε στα μυστικά του κόκκινου νέκταρ υπό το βλέμμα του θεού Διόνυσου.

Ακόμα, για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού η Ραψάνη καλύπτει και αυτή την τουριστική ανάγκη. Από τη σύγχρονη Μονή της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας ως τα σημαντικά βυζαντινά μοναστήρια και ναούς, όπως αυτά των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο ταξιδιώτης μπορεί να θαυμάσει ενδιαφέροντα έργα τέχνης. Αν ο ίδιος το επιθυμεί, μπορεί να τα προσεγγίσει και μέσω πεζοπορίας!

Ένας ενδιαφέρον, μαγευτικός θεσσαλικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου σε περιμένει λοιπόν να τον ανακαλύψεις. Καλή διασκέδαση!

© 2020 Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε