ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Η πόλη της ελιάς και του ποδηλάτου

2020-09-01

 Η βασίλισσα του Μεσσηνιακού κόλπου προσφέρει τα πάντα για ένα μοναδικό διήμερο μακριά από την βοή της πόλης όλες τις εποχές του χρόνου! Καλαμάτα, μια πόλη στην σκιά του Ταΰγέτου και του απέραντου γαλάζιου καλωσορίζει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ξένους επισκέπτες λόγω του διεθνούς της αεροδρομίου, της μαρίνας της, της ανάδειξης του υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino στην Πύλο και του νέου οδικού δικτύου.

 Χαρακτηρίζεται από μια πανέμορφη παραλιακή ζώνη γεμάτη φοίνικες, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου και το μπάνιο σου! Οι βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες της και τα δεκάδες beach bars καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των επισκεπτών. Πρόταση μου είναι να νοικιάσεις βέβαια ένα ποδήλατο για να ανακαλύψεις τους θησαυρούς της. Το μεγάλο άρτιο ποδηλατικό δίκτυο ξεκινάει από το κέντρο και καταλήγει στο παραθαλάσσιο κομμάτι, μια διαδρομή που μπορούν να χαρούν με ασφάλεια και οι λιλιπούτειοι φίλοι μας! Αγαπημένη μου στάση για ξεκούραση από την ποδηλατάδα είναι το Πάρκο Σιδηροδρόμων. Το κέντρο της πόλης είναι πανέμορφο με τις μεγάλες πλατείες, τους πλακόστρωτους δρόμους, τα δεκάδες καφέ, τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα νεοκλασικά κτίρια και το Κάστρο.  

 Από το ιστορικό Κάστρο, που χρονολογείται το 1204 μ.Χ.. απολαμβάνεις την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης. Μην ξεχνάς βέβαια ότι ο Όμηρος αναφέρει τις Φαρρές, την αρχαία πόλη της οποίας η ακρόπολη αναπτύχθηκε στο σημείο, όπου σήμερα βρίσκουμε το κάστρο. Περπατώντας στο κέντρο της Καλαμάτας θα θαυμάσεις και σημαντικούς βυζαντινούς ναούς όπως των Αγίων Αποστόλων, που κτίστηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. Κατά την απελευθέρωση του 1821 στον ναό αυτόν τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία με συμμετέχοντες τους Παπαφλέσσα, Μαυρομιχάλη και Κολοκοτρώνη. Η Μασαλία του Μοριά, όπως ονομάστηκε η πόλη τον 19ο αιώνα αποτελεί ως και σήμερα σημαντικό εμπορικό κέντρο, λόγω του ιστορικού λιμανιού της από όπου εξάγεται το εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο που φτάνει στα πέρατα του κόσμου!

 Βέβαια στα ντόπια καταστήματα της πόλης πέρα από παρθένο ελαιόλαδο, μην παραλείψεις να αγοράσεις και παραδοσιακές λιχουδιές, όπως είναι τα λαλάγγια, το σύγκλινο με πορτοκάλι, τα σύκα, το μέλι, το τυρί σφέλα, οι τραβηχτές πίτες και η γουρουνοπούλα! Ένα άλλο αναμνηστικό είναι και τα μεταξωτά καλαματιανά μαντίλια! Η παραγωγή μεταξιού ξεκίνησε ήδη από την Οθωμανική εποχή και συνεχίζεται ως και σήμερα. Παραδοσιακές φορεσιές, μεταξωτά μαντίλια και δείγματα του λαϊκού πολιτισμού εκτίθενται στην Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτώρια Καρέλια". Άλλα μουσεία της πόλης είναι το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό, το Στρατιωτικό και η Δημοτική Πινακοθήκη.

 Από την Καλαμάτα μπορείς να φτάσεις σε λίγη ώρα σε όμορφα μέρη της Μεσσηνιακής Γης, όπως είναι η μαγευτική Αρχαία Μεσσήνη, η Πύλος, η Μεθώνη, η Καρδαμύλη, το Πολυλίμνιο, οι καταρράκτες Νέδας, που κατατάσσουν την περιοχή σε ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν. Καλό ταξίδι!