ΚΥΘΝΟΣ: Η νέα ταξιδιωτική τάση των Κυκλάδων

2020-07-29

Πώς να μην διαφημίσεις ένα τόσο όμορφο νησάκι, που αν και μικρό έχει τόσα να θαυμάσεις και να εξερευνήσεις;! Κύθνος, ή αλλιώς Θερμιά, ο προορισμός που καλωσορίζει όλο και περισσότερους τουρίστες, κυρίως Έλληνες, για απολαυστικά Σαββατοκύριακα. Φτάνοντας σε μόλις 1:40 λεπτά με πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου στο λιμάνι του νησιού Μέριχα, νιώθεις την φιλοξενία των ντόπιων, σαν εκείνη της οικογένειας σου! Ευγενικοί, ανοιχτόκαρδοι ντόπιοι θα σε βοηθήσουν σε ότι και αν χρειαστείς. Σίγουρα για κάτι παραπάνω εντόπισε το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου.  

Νοίκιασε ένα δωμάτιο είτε με θέα το λιμάνι, αν θέλεις ησυχία, είτε στην γραφική Χώρα, αν θέλεις πολυκοσμία! Το νησί φέτος αγγίζει 95% πληρότητα, γεγονός που χαροποιεί ιδιαιτέρως τους ντόπιους. Στο λιμάνι θα συναντήσεις παραδοσιακές ταβέρνες, παραθαλάσσια καφέ και την μαρίνα με σκάφη και γιοτ από όλον τον κόσμο, με ψαγμένους επισκέπτες που ψάχνουν την παλιά αύρα της αυθεντικής ελληνικής παράδοσης. Φυσικά ο παλμός του νησιού είναι ο χαρακτηριστικός κυκλαδίτικος οικισμός της Χώρας, η Κύθνος, με τα δεκάδες ταβερνάκια, τα μπαράκια, τα καφέ, τις μπουτικ ρούχων και σουβενίρ. Τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, το κτίριο της κοινότητας με το χαρακτηριστικό ρολόι, οι βουκαμβίλιες, ο Άγιος Σάββας του 17ου αιώνα και τα ζωγραφιστά σπίτια είναι κάποια από τα αξιοθέατα της περιοχής. Αν αναρωτιέσαι τώρα για το όνομα Κύθνος θα πρέπει να ταξιδέψουμε στα αρχαία χρόνια στην Εύβοια, από όπου οι Δρύοπες ταξίδεψαν με αρχηγό τον μυθικό Κύθνο και φτάσανε στο κυκλαδίτικο αυτό νησί όπου και εγκαταστάθηκαν.

Ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού βρέθηκε στον Μαρουλά. Με βάση τα ευρήματα αυτή η θέση χρονολογείται στην 9η και 8η χιλιετία π.Χ. Ο χώρος του Μαρουλά είναι ο μοναδικός υπαίθριος οικισμός εκείνης της περιόδου σε όλον τον ελλαδικό χώρο! Χαρακτηριστικός αρχαιολογικός χώρος είναι και το Βρυόκαστρο που κατοικήθηκε από τον 10ο αιώνα π.Χ. ως τον 7ο αιώνα π.Χ. Η αρχαία πολιτεία της Κύθνου αναφέρεται από τον Αριστοτέλη στο έργο του "Περί Κυθνίων Πολιτείας", έργο που δυστυχώς δεν διασώθηκε. Η μεσαιωνική ζωή όμως του νησιού συνδέεται με το Κάστρο της Ωριάς, που βρίσκεται βόρεια των Λουτρών. Για να φτάσεις στο Κάστρο χρειάζεται να ακολουθήσεις το μονοπάτι που ενώνει τις δυο περιοχές. Το νησί όπως καταλαβαίνεις ενδείκνυται για πεζοπορία, μιας και υπάρχουν τουλάχιστον 15 μονοπάτια! Κατά την πεζοπορία ίσως δεις και το Αιολικό Πάρκο του νησιού, τον πρώτο αιολικό σταθμό που λειτούργησε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!  

Η Κύθνος βέβαια έχει και εκατοντάδες γραφικές εκκλησίες και ξωκλήσια. Στον Μέριχα θα βρείτε τον Ναό των Αγίων Ακινδύνων. Οι άγιοι Μάρτυρες Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Ελπιδοφόρος, Πηγάσιος και Ανεμπόδιστος είναι οι προστάτες του λιμανιού, οι οποίοι τιμούνται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η πιο διάσημη εκκλησία είναι η Παναγιά Κανάλα σε εντυπωσιακό για το κυκλαδίτικο τοπίο, πευκόφυτο ύψωμα. Ο ναός χτίστηκε το 1869 στη θέση παλαιότερου, μετά από την εύρεση της εικόνας από τους ψαράδες. Το όνομα της οφείλεται στο σημείο από όπου ανασύρθηκε, συγκεκριμένα, στο στενό (κανάλι) ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο. Μην ξεχνάμε ότι ο διάσημος Μάνος Χατζιδάκις και ο Κωστής Παλαμάς στα έργα τους αναφέρουν χαρακτηριστικά την Παναγία της Κύθνου.  

Το κυκλαδονήσι αυτό έγινε πασίγνωστο τον 19ο και 20ο αιώνα λόγω των μεταλλείων σιδήρου. Στην Κύθνο γινόταν και εξόρυξη μολύβδου, χαλκού και μαγγανίου. Σήμερα παρόλο που τα μεταλλεία δεν λειτουργούν, θα εντοπίσεις σε διάφορα σημεία του νησιού υπολείμματα και ίχνη αυτής της σημαντικής δραστηριότητας, όπως σκάλες φόρτωσης, εργαλεία, βαγονέτα, σκαλωσιές, εργατικές κατοικίες. Αν θες να βιώσεις τον κόσμο των μεταλλωρύχων, επισκέψου το Σπήλαιο Καταφύκι ή τα Μεταλλεία Κακόβολου. Το Σπήλαιο Καταφύκι στο χωριό Δρυοπίδα είναι απο τα μεγαλύτρα στην Ελλάδα. Εντυπωσιάζεσαι από την ανάμειξη των φυσικών στοών και των τεχνιτών ανοιγμάτων. Ακολουθώντας τους φυσικούς σχηματισμούς κατανοείς ότι αυτά δημιουργήθηκαν από έναν υπόγειο χείμμαρο, ενώ τα τεχνητά ανοίγματα από ανθρώπινο χέρι. Εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, θα δεις και σχισμές που θα σου θυμίσουν το φυσικό φαινόμενο του Grand Canyon των Η.Π.Α. Η έκταση του σπηλαίου αγγίζει τα 3.500 τμ2, ενώ η θερμοκρασία είναι στους 17οC. Καταφύκι σημαίνει καταφύγιο, μιας και το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των αιώνων σαν σημείο προστασίας και ασφάλειας των ντόπιων από τους εχθρούς. Οι ντόπιοι μάλιστα γιόρταζαν πολλές φορές το Πάσχα στην "πλατεία" του σπηλαίου, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τους εχθρούς, μιας και το σπήλαιο δεν έχει και ηχώ!   

Μετά από τόσες δραστηριότητες ώρα για κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου! Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε μια από τις δεκάδες παραλίες του νησιού, άλλοτε οργανωμένες, άλλοτε ανοργάνωτες. Οι πιο διάσημες είναι η Κολώνα, τα Ποτάμια, τα Μαρτινάκια, η Αγιά Ειρήνη, η Παναγία Φλαμπούριανη, η Μεγάλη Άμμος και η Απόκρουση. Στο νησί υπάρχουν και ιαματικές πηγές, τα Λουτρά, που λέγεται ότι τα επισκέφθηκαν και ο βασιλιάς Όθωνας με την σύζυγό του Αμαλία.

Μην παραλείψεις πριν την αναχώρηση σου να ανακαλύψεις το χωριό, Δρυοπίδα, με τα παραδοσιακά κεραμοσκέπαστα σπίτια, δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής στις Κυκλάδες! Όμορφες γειτονιές, γραφικές πλατείες, μικρές κατάλευκες εκκλησίες, καφέ και ταβέρνες θα σε μαγέψουν. Στο χωριό υπάρχει Λαογραφικό και Βυζαντινό μουσείο. Τα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα θα σε εισάγουν στην τοπική γαστρονομία. Ο Φιξ σύλλεγε το κριθάρι από την Κύθνο για την περίφημη μπύρα του! Εκτός από κριθάρι το νησί φημίζεται για τα σύκα, το μέλι, τα αμύγδαλα, την κάπαρη, το παστέλι, τα παξιμάδια, το κρασί, το θερμιώτικο τυρί και το κατσίκι! Παραδοσιακές λιχουδιές είναι τα σφουγγάτα,η κουκουλόπιτα, τα πιτταρά, το ταραχτό (στραπατσάδα) με τον "Κύθνιο Τυρό", που θεωρούνταν εκλεκτός και ακριβός ήδη από τα αρχαία χρόνια και τον ανέφεραν μέχρι και αρχαίοι συγγραφείς, όπως είναι ο Αριστοτέλης, ο Πλίνιος και ο Στέφανος ο Βυζάντιος. Αν είσαι γλυκατζής γεύσου το ντόπιο γλυκό σε μπουκίτσες, το καρυδάκι! Το σουβενίρ που δεν πρέπει να ξεχάσεις όμως  καθώς επιστρέφεις πίσω στο σπίτι είναι ένα από τα διάσημα ξυλόγλυπτα ή κεραμικά του νησιού! Καλό καλοκαίρι!

© 2020 Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε