ΟΛΥΜΠΟΣ: Ο μύθος των χωριών του

2016-02-05

Όλυμπος, ο Παρθενώνας των ελληνικών βουνών κρύβει μυστικά αιώνων και αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Στον οίκο των δώδεκα αρχαίων Ελλήνων Θεών φωλιάζουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Για τον λόγο αυτό ο Όλυμπος ανακηρύχτηκε το 1938 «Εθνικός Δρυμός», ο πρώτος στην ελληνική επικράτεια, ενώ η UNESCO τον ανακηρύσσει το 1981 «Απόθεμα της βιόσφαιρας». Ανάμεσα στα αλπικά τοπία, τα πυκνά δάση και τις εντυπωσιακές χαράδρες περνάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες αθλητές το διασχίζουν συμμετέχοντας στον ορειβατικό μαραθώνιο Faethon Olympus Marathon. Οι λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων βουνού μπορούν να το εξερευνήσουν και να το απολαύσουν μέσω οργανωμένων εκδρομών σκι, πεζοπορίας και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώνονται από κατά τόπους εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, όπως αυτή της Οlympus Path.

Και επειδή αυτές τις μέρες η Θεσσαλία έχει ντυθεί στα λευκά, σε υψόμετρο 1.800 μ. στον Όλυμπο, συγκεκριμένα στη θέση Βρυσοπούλες, μπορεί κάποιος να απολαύσει το σκι ή τον καφέ του στο μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του βουνού που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Κ.Ε.Ο.Α.Χ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών).

Έπειτα από τη συναρπαστική περιήγηση στα θεϊκά μονοπάτια και στο μοναδικού κάλλους φυσικό τοπίο του Ολύμπου ο ταξιδιώτης μπορεί να σταματήσει σε ένα από τα παρολύμπια χωριά, όπως το Πύθιο που δεσπόζει στους πρόποδες του.

Το Πύθιο, που αναφέρεται για πρώτη φορά στην ομηρική εποχή, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα μαζί με τα χωριά Δολίχη και Άζωρο την Περραιβική Τρίπολη. Στην περιοχή αυτή υπήρχε ακόμα και ένα από τα πιο σημαντικά και γνωστά αρχαία ιερά προς τιμήν της λατρείας του θεού Απόλλωνα Πύθιου, ο οποίος ήταν σεβαστός από όλους τους Περραιβούς. Οι Περραιβοί κάθε χρόνο συναθροίζονταν στο Πύθιο και γιόρταζαν τα Πύθεια, τους αθλητικούς αγώνες που ήταν συνδεδεμένοι με τον θεό Απόλλωνα. Σε αυτόν τον τόπο πιθανολογείται ακόμα ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε θυσία στο Δία, πριν ξεκινήσει για την εκστρατεία του στην Ασία, κατά τη διάρκεια στρατολόγησης ιππέων και πολεμιστών από τη Θεσσαλία.

Η σημαντική ιστορική φυσιογνωμία του τόπου αυτού αντικατοπτρίζεται επομένως στα μνημεία του, που στέκουν αγέρωχα ανά τους αιώνες. Στις υπερώες του λόφου Άγιοι Απόστολοι υπάρχει ένα μοναδικό σύμπλεγμα τριών αρχαίων ναών, που αποδίδονται στον Πύθιο Απόλλωνα, στον Ποσειδώνα Πατρώο και στην Άρτεμη Αγαγυλαία και χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή.

Το χωριό  προορίζεται ως ένας ενδιαφέρον προορισμός και για τους ταξιδιώτες του θρησκευτικού τουρισμού, μιας και υπάρχουν πολλοί βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, όπως αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με λαμπρές τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα και μία μοναδική κρύπτη. Η κρύπτη μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν με εύληπτο τρόπο για την ιστορία του χωριού, του μοναστικού βίου καθώς και για τη βυζαντινή τέχνη. Επίσης για τους λιλιπούτειους επισκέπτες ή μαθητές παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι που υπάρχει στο χώρο, μέσω του οποίου θα βιώσουν με έναν διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο την ιστορία αυτού του τόπου. Μην παραλείψετε ακόμα να επισκεφτείτε και τα κρυμμένα μέσα σε σπηλιές βυζαντινά ασκηταριά, όπως αυτό του Τιμίου Σταυρού, που χρονολογείται στον 14ο αιώνα μ.Χ. και διασώζει μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες.

Πριν την αναχώρηση σας μπορείτε να γευτείτε την παραδοσιακή θεσσαλική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως είναι η φέτα ΠΟΠ και το αρνάκι ΠΟΠ Ελασσόνας, σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.  

Ο Όλυμπος και τα παρολύμπια χωριά του Θεσσαλικού κάμπου σας προσκαλούνε σε ένα ταξίδι γεύσεων και πολιτισμού. Το μόνο που έχετε να πάρετε μαζί σας είναι το χαμόγελο και τη θετική σας διάθεση!Καλή διασκέδαση!