ΝΑΥΠΛΙΟ:Η ρομαντική όαση της Πελοποννήσου

2017-06-25

Με την πρώτη ματιά σε μαγνητίζει με την αρχοντική φινέτσα της και με την πολύχρωμη παλέτα της, η διατηρητέα παλιά πόλη του Ναυπλίου θεωρείται ως η πιο ρομαντική παραθαλάσσια πόλη στην Ελλάδα και όχι άδικα!

Περίφανη που φέρει το όνομα της Πρώτης Πρωτεύουσας του Νεοελληνικού Κράτους, η πόλη προβάλει το ένδοξο παρελθόν της μέσα από λαμπρά μνημεία διαφόρων εποχών που στολίζουν τα πλακόστρωτα καλντερίμια της. Ο Κολοκοτρώνης, η Ψωροκώσταινα, ο Υψηλάντης, ο Όθωνας, και φυσικά ο Καποδίστριας έχουν κεντήσει με χρυσές βελονιές την ιστορία αυτού του τόπου.

Φύλακας άγγελος της περιοχής, το Παλαμήδι, το ενετικό κάστρο, που το βράδυ στέκει φωτισμένο και αγέρωχο στην κορυφή του βράχου κρύβοντας μέσα του μύθους και θρύλους, όπως αυτός της φυλακής του Κολοκοτρώνη, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα καθηλωτική. Αξίζει να περπατήσετε περιμετικά τον βράχο της Ακροναυπλιάς, για να καταλήξετε στο λιμάνι. Εκεί θα δείτε το σύμβολο της πόλης, τον φημισμένο θαλάσσιο πύργο της, το Μπούρτζι, να καλωσορίζει καθημερινά επισκέπτες που καταφθάνουν με το καραβάκι. Τον 20ο αιώνα βέβαια μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε φυλακή, γεγονός που ύμνησαν οι ρεμπέτες μας μέσα από τους στίχους τους.

Πίσω από την Πλατεία Φιλελλήνων στο λιμάνι, θα βρεθείτε την Πλατεία Συντάγματος, όπου και θα ξεκινήσετε τον περίπατο σας στην πόλη. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο με το φτερωτό λιοντάρι στην είσοδο του, σύμβολο της ενετικής κυριαρχίας, δίπλα δείτε το περίεργο μινωικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, και έπειτα στρίψτε στην οδό Σταϊκοπούλου. Στην γωνία ακριβώς φωτογραφηθείτε στην πρώτη βουλή του Νεοελληνικού Κράτους, και συνεχίστε για το πρώην οθωμανικό τζαμί που είχε μεταμορφωθεί  και σε σινεμά. Στην βόλτα σας δοκιμάστε πεντανόστιμα ιταλικά παγωτά σε ένα από τα δεκάδες παγωτατζίδικα της πόλης, στοιχείο που δείχνει και την μακρόχρονη ιταλική επιρροή. Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία του Ναυπλίου, στην οδό Αμαλίας θα βρείτε το Πολεμικό Μουσείο, που αποτέλεσε και την πρώτη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε και το Λαογραφικό Μουσείο. Σε όλη τη διαδρομή τα καλντερίμια στολίζονται από μεγάλες και μικρές οθωμανικές κρίνες που αποτελούν και αυτά πραγματικά έργα τέχνης.

Βέβαια, από τους κρυφούς θησαυρούς της πόλης ειναι η αντιγραφή του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ΝταΒίντσι στο κεντρικό κλίτος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, που είναι και ο πολιούχος της. Στον δρόμο σας για τον Άγιο Γεώργιο εντοπίστε ανάμεσα σε φοίνικες και το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του πρώτου βασιλιά την Ελλάδας, Όθωνα, με την παραδοσιακή ελληνική φουστανέλα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να πάτε στον Άγιο Σπυρίδωνα, κοντά στη καθολική εκκλησία, για να δείτε την σφαίρα έξω από την είσοδο του ναού, που αποτελεί απόδειξη της δολοφονίας του Καποδίστρια από τους εχθρούς του.

Και επειδή θάλασσα χωρίς ψαροταβέρνα δεν μπορεί να υπάρξει, στην παραλιακή οδό γευτείτε φρέσκα ψάρια με θέα το απέραντο γαλάζιο. Μετά το φαγητό σας κάντε μία σύντομη στάση στα καφέ της πόλης, που χάνονται στα πλακόστρωτα στενά της με θέα τα γραφικά μπαλκονάκια των νεοκλασικών κτιρίων, στολισμένα με ροζ και μοβ βουκαμβίλιες. Για όσους πάλι θέλετε να κάνετε ποδηλατάδα, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα στο λιμάνι και να βιώσετε στιγμές πραγματικής χαλάρωσης. Και για τους πιο ρομαντικούς στο λιμάνι θα βρείτε και καροτσέρηδες για μια πιο εναλλακτική βόλτα!Στην βόλτα σας με το ποδήλατο βρείτε την οδό Ιατρού για την απαραίτητη φωτογραφία με το σκαλιστό σε βράχο κοιμώμενο βαυβαρικό λέοντα!

Το Ναύπλιο αποτελεί δανικό προορισμό και για σύντομες εξορμήσεις σε πασίγνωστους αρχαιολογικούς χώρους. Πρόταση μου οι Μυκήνες, η πιο φημισμένη προϊστορική πόλη της Πελοποννήσου, και φυσικά η Αρχαία Επίδαυρος, με το πιο σημαντικό αρχαίο θεραπευτήριο-νοσοκομείο, το Ασκληπιείο, μέρος του οποίου είναι και το καλύτερα διατηρημένο και επιβλητικότερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας. Αξίζει να οργανώσετε το ταξίδι σας έτσι, ώστε να παρακολουθήσε και το καλοκαιρινό Φεστιβάλ Επιδαύρου. Καλό ταξίδι!