ΤΡΙΚΑΛΑ: Η ελληνική πόλη της τεχνολογίας και του Τσιτσάνη

2016-04-13

Ένας ήρεμος ποταμός με αμυγδαλιές τριγύρω γαληνεύει τον επισκέπτη που περπατάει μεσημέρι στις όχθες του ποταμού Ληθαίου στο κέντρο των Τρικάλων. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο ρομαντική όταν το βράδυ φωτίζεται σε όλο του το μήκος, ενώ όμορφοι μικροί καταρράκτες εκβάλλουν ζωηροί σε πολλές από τις 10 γέφυρες του...Οι ποδηλάτες βολτάρουν στην πόλη, ενώ τα λίγα αυτόματα και τα πρώτα στον κόσμο δίχως οδηγούς, αστικά λεωφορεία κάνουν το δοκιμαστικό τους και μας...μεταφέρουν στο μέλλον....!Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει κανείς όταν θα φθάσει στο κέντρο των Τρικάλων.

Τα Τρίκαλα αποτελούν κομβικό σημείο διασκέδασης και στάσης πολλών τουριστών από όλον τον κόσμο μιας και μόλις 22 χλμ ΒΔ φτάνει κανείς στο μοναδικό παγκοσμίου φήμης λίθινο δάσος των Μετεώρων, με τα υψηλής αισθητικής βυζαντινά μοναστήρια στις κορυφές του. Δεκάδες μοντέρνα και ευρύχωρα καφέ υποδέχονται κάθε επισκέπτη στον φαρδύ πεζόδρομο της Ασκληπιού και όχι μόνο, ενώ δεκάδες καταστήματα ένδυσης απλώνονται στους υπόλοιπους πεζόδρομους. 

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε όμως και το σύμβολο του Δήμου Τρικκαίων, τον Ασκληπιό που υπήρξε και βασιλιάς της πόλης κατά την αρχαιότητα. Κάντε μία βόλτα στην πόλη και αναζητήστε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, ενός δηλαδή αρχαίου νοσοκομείου/θεραπευτηρίου. Το Ασκληπιείο των Τρικάλων θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Η νέα πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης, όνομα που συνδέεται με την όμορφη νύμφη Τρίκκη, κόρη του μυθικού Πηνειού.

Έπειτα από την όμορφη βόλτα είναι ώρα για φαγητό και δοκιμή των ντόπιων σπεσιαλιτέ! Η τοπική γαστρονομία είναι ένα σύμπλεγμα Ποντιακής, Μικρασιατικής, Βλάχικης και Σαρακατσάνικης κουζίνας. Προορισμός μας η περιοχή των Παλιών Μανάβικων κοντά στην όχθη του ποταμού, όπου κάποτε στη γειτονιά αυτή έβρισκε καταφύγιο ο αγοραίος έρωτας. Σήμερα πλέον έχει γεμίσει από παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείτε να γευτείτε ντόπιο κρασί, τσίπουρο και φέτα. Καθώς απολαμβάνετε το κρασί σας, ήχοι από ρεμπέτικα τραγούδια σε μεταφέρουν στην παλιά Ελλάδα. Ας θυμηθούμε το τραγούδι του Τσιτσάνη.... «Στα Τρίκαλα στα δυό στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά....». Βασίλης Τσιτσάνης και Δημήτρης Μητροπάνος τα δύο σύμβολα του ρεμπέτικου και του λαϊκου τραγουδιού γεννήθηκαν σε αυτόν τον σπουδαίο τόπο. Ο τόπος τιμάει τον Βασίλη Τσιτσάνη δημιουργώντας σε λίγο καιρό το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» το οποίο θα καταγράψει ψηφιακά, θα τεκμηριώσει και θα προβάλει σημαντικά στοιχεία της ζωής του μεγάλου συνθέτη. Το νέο κέντρο έρευνας θα στεγαστεί στις παλιές φυλακές της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια το brandname των Τρικάλων και ....της ζαχαροπλαστικής ....δεν είναι άλλο από τον Μύλο των Ξωτικών και το εργοστάσιο της σοκολάτας του Σκρουτζ. Χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, μικροί και μεγάλοι, καταφθάνουν στα Τρίκαλα την περίοδο των Χριστουγέννων για να γλυκαθούν. Ο Μύλος των Ξωτικών στεγάζεται στον Μύλο του Ματσόπουλου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπαλαιωμένα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα της χώρας μας, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο με πλήθος εκδηλώσεων. Πάντως για να γλυκαθείτε ακόμα περισσότερο δοκιμάστε και τον ντόπιο χαλβά, τον λεγόμενο φαρσαλινό.

Στην επίσκεψη σας στα Τρίκαλα, ανηφορίστε για το Βυζαντινό Κάστρο που δεσπόζει στον λόφο της πόλης και ο χρόνος σταματά....μπροστά στο επιβλητικό του Ρολόι. Το κάστρο με βάσει τις αρχαιολογικές μαρτυρίες ανάγεται στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Βγάλτε πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης και στην επιστροφή σταματήστε για μία ακόμα λήψη στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι. Τα πολυτραγουδισμένα...στενά που σκοτώθηκε ο Σακαφλιάς... του Τσιτσάνη βρίσκονται εδώ. Η περιοχή είναι απο τις λίγες στην Ελλάδα όπου έχουν συντηρηθεί αρχοντικά μακεδονίτικου στυλ. Η συνοικία χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και θεωρούταν ως η πιο αρχοντική συνοικία των Τρικάλων. Το υψηλό βιωτικό επίπεδο των κατοίκων διακρίνεται και από την ύπαρξη και διατήρηση πολλών νεοκλασικών σπιτιών που είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη. Στο Βαρούσι υπάρχουν ακόμα και πολλοί ναοί, οκτώ στον αριθμό, ο ένας σχεδόν δίπλα στον άλλον, και πολλοί από αυτούς είναι και οι παλαιότεροι της πόλης.  

Κατά την έξοδο σας από τα Τρίκαλα, προς τα νότια, θα θαμπωθείτε από το μεγαλεπίβολο (22μ. σε ύψος) Κουρσούμ Τζαμί και τον παρακείμενο Τουρμπέ (μαυσωλείο) που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα και συνδέονται με τον Οσμάν Σαχ. Αν πάλι επιθυμείτε να επισκεφθείτε κάποια μουσεία, η πόλη έχει να επιδείξει σημαντικές συλλογές, οι οποίες στεγάζονται στο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Κατσικογιάννη, στο Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο κ.α.

Το παζλ των τόσων διαφορετικών εικόνων και γεύσεων κάνουν τα Τρίκαλα έναν προορισμό αξέχαστο σε όλες τις εποχές του χρόνου και για κάθε ηλικία. Έτσι λοιπόν με Κτελ ή με Τραίνο τα Τρίκαλα σας περιμένουν για να σας ταξιδέψουν στην ιστορία τους!Καλή διασκέδαση!